DEPRESSIE

Iedereen voelt zich wel eens somber of heeft last van depressieve stemmingen. Zo’n bui kan allerlei oorzaken hebben: een ruzie, een teleurstelling, afstand in je relatie, eenzaamheid of ziekte. Meestal verdwijnt het vanzelf maar soms blijf je je somber voelen. Je voelt je leeg, neerslachtig en futloos. Negatieve gedachten steken en de kop op, je voelt jezelf schuldig en waardeloos. Je piekert heel veel. Ook heb je weinig energie en kom je nergens toe. Dit kan gepaard gaan met allerlei lichamelijke klachten, zoals moeheid, slapeloosheid of teveel slapen, duizeligheid en hartkloppingen, etc.

Als deze klachten langere tijd aanhouden, kom je terecht in een depressie. Een depressie ontstaat meestal door een combinatie van persoonlijke eigenschappen, lichamelijke oorzaken en wat je meemaakt in je leven.

Bepaalde persoonlijke eigenschappen kunnen iemand extra vatbaar maken voor somberheid, zoals:

  • Gebrek aan zelfvertrouwen
  • Bang zijn om te mislukken en alles te goed willen doen
  • Veel van jezelf eisen en vinden dat je het nooit goed doet.

Wanneer je last hebt van regelmatige neerslachtigheid en depressieve buien, dan kan je hier iets aan doen met behulp van coaching en counselling. Hierdoor leer je beter omgaan met je gevoeligheden en voorkomen dat je in een negatieve spiraal of depressie terecht komt. Je kunt tegenslagen beter aan en gaat op een positieve manier in het leven staan. Dit zorgt ervoor dat je je gelukkiger en vitaler voelt.


Hoe pakken we dit aan?

In de coaching-counselling gaan we onderzoeken waar de somberheid vandaan komt. Welke gedachten steken de kop op, hoe voel je je, wat doe je? We gaan op zoek naar de omstandigheden, overtuigingen en patronen die ten grondslag liggen aan de depressieve gevoelens.

Daarna gaan we werken aan verandering. Basis hierbij is om op zoek te gaan naar wat jij nodig hebt en hoe je dit aan jezelf kunt geven. Meestal gaat het om verandering van diepgewortelde patronen bij jezelf en dat kan confronterend zijn. Ook leer je om weer oog te krijgen voor je eigen krachten en voor wat goed gaat en waar je wel gelukkig van wordt. Door je hier weer bewust van te worden, kun je dat gaan versterken.

Doordat je met jezelf aan de slag gaat, krijg je een blijvend effect. Dit in tegenstelling tot een behandeling met medicijnen, waarbij het effect gebonden is aan het gebruik van de medicatie.


Meer weten? Neem contact op.